HomeHistorieProdukten100 JaarShowroomContact

Historie, het ontstaan van het bedrijf

Het is maart 1906, er worden voor de Ridderkerkse Gemeenteraad verkiezingen gehouden. Cornelis Dubbelman op dat moment werkzaam als modelmakersbaas, maker van gietmodellen bij Smit Electro neemt voor de ARP (de partij die later samen met de KVP en de CHU het huidige CDA zouden vormen) deel aan de verkiezingen. Cornelis Dubbelman wordt gekozen als gemeenteraadslid. Zijn baas zat echter al in de gemeenteraad en om in zijn ogen de juiste verhoudingen binnen het bedrijf te handhaven konden 'baas en knecht niet tegelijkertijd zitting hebben in de gemeenteraad". Winst bij de verkiezingen hield dus het verlies van zijn baan bij Smit Electro in.

Cornelis Dubbelman besluit een eigen bedrijf op te richten, in een schuurtje van 3 bij 3 meter in de Emmastraat in Ridderkerk.

Cornelis Dubbelman.

De voornaamste werkzaamheden zijn het produceren van houten modellen voor de ijzer- en kopergieterijen in de omgeving.

In 1908 komen de eerste opdrachten voor het leveren van teakhouten stuurraderen voor schepen. Dit product wordt over geheel Nederland en BelgiŽ afgezet, een jaarproductie van 500 tot 600 stuks is normaal. Na modernisering van het bedrijf kunnen ook teakhouten stuurhutten en licht- en schuifkappen worden gemaakt.

Een voorbeeld van de stuurwielen in verschillende maten.

Zelfs kleine houten boten zijn gemaakt door Dubbelman.

In 1912 komt er een verzoek van een goede klant om een scheepsmodel te maken, ondanks dat Cornelis Dubbelman er niet veel zin in had dit te doen heeft hij het omwille van de klant toch gedaan. Het viel niet mee maar het was toch een geslaagd model geworden. Doordat Dubbelman in die tijd de enige was die in Nederland een model kon maken was dit een gat in de markt wat dan ook zorgde voor een goed gevulde orderportefeuille en de basis voor een wereldwijd bekende scheepsmodellenfabriek.

Het eerst model dat in 1912 uit de Dubbelmanfabriek kwam.

In 1930 overlijdt Cornelis Dubbelman. Vanaf dat moment neemt zijn zoon Antonie het roer noodgedwongen over. Het moment van overname is niet echt ideaal. Doordat zijn vader behoorlijk heeft geÔnvesteerd de afgelopen jaren zijn er nogal wat schulden ontstaan. Antonie geeft echter niet op en zet de zaak voort. De moeilijke jaren van rond de tweede wereldoorlog zijn er eigenlijk die van overleven. Het lukt echter en na de oorlog weet Antonie de zaak aardig te laten bloeien. Door de jaren heen echter wordt het modelbouwen steeds belangrijker binnen het bedrijf. Later legt het bedrijf zich hierop toe als enige broodwinning.

Antonie bij een van de machines

In 1972 neemt de zoon van Antonie, Harry het bedrijf over van zijn vader Antonie blijft echter tot ver in zijn 80ste levensjaren het bedrijf regelmatig met advies en administratief  ondersteunen. Harry is tot heden directeur/eigenaar van Dubbelman Ridderkerk B.V. Hij werkt zelf ook nog steeds mee in de productie van de modellen naast het runnen van het bedrijf...